september 2015

De Dood én de gladiolen

Wat heeft  terminale zorg met de marathon te maken? De vrijwilligers palliatieve terminale zorg van Stichting Amandi Thuis, stonden zaterdag 12 september in Roelofarendsveen langs de route van de One-and-Only marathon. Op het Zuideinde vlak bij de Veilingvaart was een kraampje  opgebouwd. Van daaruit werd aan de lopers stukjes banaan, tomaat en Veense groffies  aangeboden.

De vrijwilligers leverden een tegenprestatie voor het feit dat ze uit de opbrengst van de marathonloop een donatie ontvangen. Ze zijn samen met Stichting Geef Gehandicapten Kans Kaag en Braassem door loopvereniging Plantaris aangewezen als het ‘goede doel’.

Palliatieve terminale zorg is de zorg voor mensen voor wie geen genezende behandeling meer mogelijk is en die zich in de laatste drie maanden van hun leven bevinden. In deze fase bieden de VPTZ-vrijwilligers ondersteuning zodat deze laatste levensfase op een ‘zo goed mogelijke’ manier doorleefd kan worden. De vrijwilligers brengen rust en concrete hulp in de zorg die mantelzorgers zelf geven. De hulp is gratis, met donaties wordt onder andere de scholing van vrijwilligers betaald.

marathonloop2015