Activiteiten

Workshop ‘Rolstoel rijden’

Auke Biemond van Fysiotherapie Alkemade heeft een workshop ‘Rolstoel rijden’ aangeboden aan de vrijwilligers van Amandi Thuis. Mensen die in de laatste levensfase verkeren, willen soms graag nog even naar buiten. En dan is het fijn om een ervaren vrijwilliger aan het ‘stuur’ te krijgen. Na uitleg over verplaatsen en zitten werden we zelf aan het werk gezet. Tijdens het rijden met een collega in de stoel werd duidelijk dat het verdelen van je aandacht – praten en sturen – opperste concentratie vergt. Een uitstekende training, hartelijk dank Auke!

Training over rouw en verlies (26 mei 2016)

Rouw en verliesVrijwilligers van Amandi Thuis woonden een training bij over rouw en verlies. Het ging om een gezamenlijke training van de vrijwilligers van Amandi Thuis en de vrijwilligers van de VVM (Vrijwilligers Vervangende Mantelzorg) van De Spil, vanuit de (extra) MAG bijdrage die we van de Driemaster hebben ontvangen.

Jenny  van Velzen, coach & rouw en verliesbegeleider, gaf de cursus in het  schoollokaal van Het oude Schoolhuis in Rijnsaterwoude.

Jenny sprak over de verbinding die wij als vrijwilliger zoeken en maken met mensen, vaak in moeilijke omstandigheden. Iedereen heeft zijn eigen manier om met rouw om te gaan: Rouw is een reactie op verlies en ieder mens reageert anders. Oordeel daar niet over maar accepteer de eigenheid.

Zelf breng je in een situatie ook je eigen emoties en kwetsbaarheid mee. Dat moet je je bewust zijn. Als je een ander mens wilt steunen kun je zelf  ook geraakt worden door het verhaal wat men vertelt.  Dan moet je je eigen gevoeligheid soms even ‘parkeren’ om goed te kunnen reageren.

Er was het onderdeel Over de streep waarbij de deelnemers zich bewust werden van eigen rouw en verlies. Duidelijk was dat iedereen daarin al een geschiedenis heeft. Soms kan iemand  lang wachten om die kwetsbaarheid te tonen. Het getuigt van moed als je je bloot geeft. Er zijn meerdere soorten van verlies. Bijvoorbeeld  bij overlijden: van een dierbare of als je zelf terminaal ziek bent, Verlies van gezondheid, een handicap, chronische ziekte, dementie, ook bij een partner of vriend, burnout. Er is ook rouw bij ongewilde kinderloosheid of een breuk met je kind of een dierbare. Werkgerelateerd, bij ontslag, reorganisatie, ziekte, arbeidsongeschikt. Verlies van je relatie, echtscheiding, vriendschap, kinderen uit huis, emigratie.

We deden oefeningen in luisteren zonder oordeel. En merkten dat het fijn was om te mogen praten.

Na een verhaal van de coach tekenden de cursisten hun eigen rouwlandschap en bespraken dat in tweetallen. Het was een prima training om het mooie werk nog beter te kunnen doen. In de evaluatie scoorde de workshop met een gemiddelde van: 8,3.   Info:  www.jennyvanvelzen.nl

Deelnemers zeiden over wat ze geleerd hebben:

  • Goed naar jezelf luisteren en voor jezelf zorgen omdat je anders niet voor een ander kunt zorgen
  • Dat ieder mens anders is, dus ook iedere beleving, dus ook diens rouw
  • Geduld en niet zo gauw oordelen
  • Goed om even terug te gaan naar de basis
  • Compassie voor mezelf
  • Check emoties, is die van mezelf of van de ander
  • Weer naar jezelf kijken
  • Luisteren

Tillen en verplaatsen

IMG_5047

In verschillende groepen kregen 22 vrijwilligers van Amandi Thuis de kans een cursus tillen en verplaatsen te volgen. De lessen werden door twee verpleegkundigen van Buurtzorg gegeven. Het ging om een gezamenlijke training van de vrijwilligers van Amandi Thuis en de vrijwilligers van de VVM (Vrijwilligers Vervangende Mantelzorg van De Spil), vanuit de (extra) MAG bijdrage die we van Driemaster hebben ontvangen.

Ingrid Akerboom en Riet Spaargaren van Buurtzorg gaven tips en trucs om mensen goed te kunnen helpen bij transfers, verplaatsingen. De insteek van het helpen is de haptonomische benadering. Haptonomie is een leer / wetenschap die zich bezig houdt met aanraken, voelen, direct lichamelijk contact, met houdingen, bewegingen en gebaren. De haptonomie is in de jaren ’50 – ’60 ontwikkeld door Frans Veldman.

Eerst werd door de dames ingegaan op de theorie: ‘Houd er rekening mee dat, als je zo dichtbij iemand moet komen, er niets dit contact negatief verstoort: zoals parfum of zweetlucht, scherpe sieraden. Draag prettige kleding. Raak de patiënt niet aan op gevoelige plaatsen.…..
Zorg goed voor je eigen lichaamshouding en zorg dat je de ruimte hebt om te werken. En neem de tijd. Maak contact met de patiënt om vertrouwen op te bouwen, zorg dat je weet wat de beperkingen zijn, waar iemand pijn heeft. Heel belangrijk is het uitnodigen tot bij een transfer, de patiënt zelf laten doen wat hij zelf kan en vertellen wat je samen gaat doen. Reik de hand, beweeg mee met de beweging’.

Daarna werden diverse transfers geoefend zoals verplaatsen van stoel naar (rol)stoel, iemand rechter op in de stoel zetten.  In bed en uit bed helpen en hogerop in bed helpen. Ook werd verteld over hulpmiddelen die er zijn, bijvoorbeeld diverse tilliften, handgrepen, een papagaai. Er werd geoefend met het glijzeil en de draaischijf.

Bijgevoegde foto’s en onderstaande reacties van vrijwilligers geven een beeld van de cursus.

DSCN7300

Joost: Wat ik waardeer in de presentatie van Riet en Ingrid is, naast het 'technisch onderricht', de expliciete vermelding dat je met het tillen en verplaatsen in elkaars comfortzone komt. Daar bewust mee om te gaan, houdt het comfortabel voor je cliënt en jezelf!

Odrada: Ik vond het echt heel waardevol! Ik heb er veel van geleerd, vooral de rust en duidelijkheid waarmee je te werk "moet" gaan. Alles netjes uitleggen en vertellen, oogcontact en respectvol met je mede mens omgaan. Dat is natuurlijk altijd van belang, maar vooral bij de hulpbehoevende mensen. Ze moeten al zoveel inleveren... Het tillen uit de stoel, verplaatsen, eigenlijk gewoon aan alles  had ik heel erg veel! Heel erg bedankt voor dit! Ik heb een gezellige en heel erg leerzame ochtend gehad.

Genia: De til-cursus heb ik als zeer positief ervaren en heb er in de praktijk al profijt van gehad. Dus de jaarlijkse herhaling en aanvulling hierop vind ik een prima idee.